Tietoja Iinasta

Olen ollut lapsesta saakka koirahullu. Jo pikkutyttönä keräsin koirakirjoja ja ulkoilutin kaikki naapuruston koirat. Perheemme kaupunkiin muuton vuoksi mummolaan muuttanut sekarotuinen koiramme oli minulle hyvin tärkeä kaveri. Ensimmäisen ikioman koiran hankin vuonna 1992. Leonberginkoira Ronjasta tuli harrastuskaverini, jonka kanssa mentiin linja-autolla joka sunnuntai Keski-Suomen Kennelkerhon koulutukseen Viitaniemeen, ja kierrettiin kaikki mach showt ja koiratapahtumat.

Ronjan kanssa mentiin myös Pitkäsen koirakouluun Kari Pitkäsen oppiin. Kari oli opiskellut koirankoulutusta Ruotsissa ja testasi jo tuolloin koiria omalla epävirallisella MH-testillään. Vuonna 1995 hankin toisen leonberginkoirani Jellon, ja pian löysin tieni klikkerikoulutuksen maailmaan. Sain vinkin taitavasta koirakouluttajasta, Arto Grigorjeffista, joka opasti klikkerin käyttöön ja operantin ehdollistamisen alkuun. Kouluttamisen tehokkuus ja kommunikaatio koiran kanssa parantuivat huimasti. Harrastin kahden ensimmäisen koirani kanssa myös agilityä Tuija Kortelaisen opissa JATilla.

Vuonna 1999 hankin ensimmäisen pyreneittenmastiffini Sanchon ja sen ollessa pentu, kävin Tuire Kaimion luennolla Muuramessa. Jälleen uusi sivu aukeni koiran koulutuksessa, kun tiedostin stressin ja koulutuksen suunnitelmallisuuden vaikutuksen koulutukseen. Myös Tuiresta tuli yksi merkittävä henkilö ajatteluni kehittymisessä, ja hankin hänen kaikki kirjansa hevoskirjoja myöten luettavakseni. Edelleen pidän hänen luennoistaan ja olen käynyt mm. hänen nautakoulutusseminaarissaan. Vuonna 2006 kutsuimme Tommy Virenin luennoimaan Keski-Suomen Kennelkerholle, ja jälleen sain paljon uusia ajatuksia käytösten vahvistamisesta. Noihin aikoihin toimin itse aktiivisena kouluttajana ja koulutusohjaajana Keski-Suomen Kennelkerholla, kunnes ruuhkavuodet veivät minut mennessään ja aktiivisempaan harrastamiseen tuli taukoa. Treenailin lähinnä omia koiriani, harrastelin pyreneittenmastiffieni  Sanchon, Uskan ja Unon kanssa pk-lajeja ja suoritin Unon kanssa BH-kokeen, käytiin leonberginkoirani Kustin ja pyreneittenmastiffieni Unon  ja Enzon kanssa jonkin verran näyttelyissä. Harrasteltiin myös tokoa omaksi iloksi ja kävin mm. Kustin kanssa Salme Mujusen valmennuksessa lisää oppia hakemassa.

Vuonna 2014 paikkasin laumaani leonbergipoika Lennulla ja lapinkoiratyttö Unnilla. Tästä aktiivisesta kaksikosta lähti taas ahkerampi harrastaminen käyntiin ja alettiin notkumaan paikallisilla koirakouluilla. Lennun kanssa käytiin Anna Rimpin ja Jari Parkkisenniemen opissa, sekä Sari Paavilaisen kurssilla. Lähdin Lennun kanssa sen sairasloman vuoksi Elli Kinnusen nosework-kurssille vuonna 2016, ja Ellin intohimo lajiin tempaisi minutkin mukaansa. Siitä lähti oma rakkaus hienoon lajiin, jossa olen oppinut koiran lukemisesta ja koiran kanssa kommunikoinnista paljon. Varsinaiseksi nosework-kaverikseni valikoitui lopulta suomenlapinkoira Unni, joka sinnikkäänä ja energisenä koirana on sykähdyttävä noseworkkoira. Hankin myös vihdoin oman kennelnimen, Karhuryhmän kennel, ja Unnille syntyi toistaiseksi ainokainen kasvattamani pentue, josta itselleni jäi uros Hobi ja narttu Elda. Eldan kanssa ollaan puuhasteltu noseworkkia ja vähän rallytokoa.

Ensimmäiseltä ammatiltani olen tradenomi, ja opiskelen lisäksi aikuiskasvatustiedettä ja psykologiaa Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Minulla on eläintenkouluttajan ammattitutkinto. Olen työskennellyt aiemmin kolmessa eläinkaupassa myyjänä yhteensä n. seitsämän vuoden ajan, jolloin kehitin osaamistani mm. koiranruokinnan osalta. Olen toiminut useissa koirayhdistyksissä toimihenkilönä vastuualueiden vaihdeltua tottelevaisuuskoulutuksesta jalostusasioihin. Olen harrastanut aiemmin ratsastusta ja puuhastellut monipuolisesti erilaisten eläinten kanssa. Omia eläimiä on koirien lisäksi ollut kissoja, kaneja, lintuja, jyrsijöitä ja kaloja. Nykyisin minulla on koiria ja kanoja

Käymiäni kursseja ja koulutuksia:

-       Suomen Kennelliiton tottelevaisuuskoulutusohjaaja 2001

-       Tradenomi, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu 2002

-       Suomen Kennelliitto kasvattajan peruskurssi 2007

-       Suomen Kennelliitto kasvattajan peruskurssi 2016

-       Suomen Kennelliitto jalostusneuvojan peruskurssi 2017

-       Suomen Kennelliitto jalostusneuvojan jatkokurssi 2018

-       Suomen Kennelliitto jalostustarkastuksen luonnetestiosion vastaavan toimitsijan kurssi 2018

-       Nosework Finland koulutusohjaajakurssi 2018

-       Advanced Animal Training, Karolina Westlund 2019

-       Emotions, Learning and Animal Training, Karolina Westlund 2019

-       Dog Emotion and Cognition, Brian Hare 2019

-       Eläintenkouluttajan ammattitutkinto 2019

-       Aikuiskasvatuksen perusopinnot, Jyväskylän Avoin Yliopisto 2019

-       Psykologian perusopinnot, Jyväskylän Avoin Yliopisto …jatkuu

 

Vastuutehtävät:

-       Suomen leonberginkoirat ry alueyhteyshenkilö ja tottelevaisuuskouluttaja 1996-2003

-       Keski-Suomen eläinsuojeluyhdisty ry hallitus 1996-1997

-       Keski-Suomen kennelkerho ry hallitus 2004-2006

-       Keski-Suomen kennelkerho ry tottelevaisuuskoulutusvastaava 2004-2007

-       Suomen pyreneittenmastiffit ry jalostustoimikunta 2017-2019

-       PopDog ry nosework toimikunta 2018-

-       Nosework Finland ry jäsensihteeri 2019-

-       Nosework Finland ry hallituksen varajäsen 2019-

-       Suomen eläintenkouluttajat Ry:n kannatusjäsen 2019-